Välkommen in för att ta dig ut!
naturum Kullabergs byggnad

Porten till naturen firar 50 år

För 50 år sedan öppnade Sveriges första naturum och lördagen den 9 september firas detta på naturum runt om i landet.

Naturum Kullaberg är ett av 32 naturum i Sverige. Naturum finns över hela landet, från Abisko i norr till Öresund i syd, och finns i nationalparker och andra skyddade naturområden. Tillsammans har alla naturum 1,7 miljoner besökare per år.

–  Naturum gör ett jätteviktigt jobb med att inspirera människor att ta sig ut och upptäcka naturen. Naturvägledarna på plats förklarar varför naturen är så viktig och varför vi måste vara rädda om den. Att många får den kunskapen är en grund för att vi ska kunna bevara biologisk mångfald, säger Claes Svedlindh, chef för naturavdelningen på Naturvårdsverket.

Sedan starten 1973 har naturum utvecklats från små rum, några inhysta i husvagnar, med enkla utställningar om natur med naturvägledare som berättade om naturen i området, till avancerade och interaktiva utställningar och ett rikt utbud av aktiviteter och guidningar.

Vad händer på naturum Kullaberg? Lördagen den 9 september kan du följa med på fågelskådning och söndagen den 10 september erbjuder vi en arkeologisk och geologisk vandring på Kullabergs yttersta udde. Läs mer i vårt kalendarium, Kalendarium Kullaberg – Kullabergs naturreservat.

Naturum Kullaberg har öppet tisdag till söndag 11-15 till och med 26 november.

Välkommen in för att ta dig ut!

Mer information om naturum

Porten till naturen fyller 50 år (naturvardsverket.se)