Välkommen in för att ta dig ut!

Här hittar du Kullabergskartan med våra vandringsleder markerade

Att göra på egen hand

Vandra på Kullaleden till naturum Kullaberg.

 Västra Kullabergs vandringsfolder – Anpassad för barn och ungdom med uppgifter och frågor vid 17 platser i naturreservatets stigsystem.

Kung Döses sten – Svårighetsgrad: Lätt

Parkera bilen vid Kullagården. Gå den gula tvärstigen mot den södra rödmärkta leden. Följ leden västerut så kommer ni ut på den restaurerade fäladen där ni kan se hur Kullaberg såg ut på 1700-talet. Idag har vi Highland cattle som går och betar för att hålla området öppet. På en kulle centralt i området ligger ett stort flyttblock hitfört av inlandsisen. Detta döptes omkring 1850 till ”Kung Döses sten” och den fungerade som en utflyktspunkt för dåtidens turister. Fortsätt sedan på röda leden genom betesmarken tills ni kommer till nästa gulmärkta tvärstig. Följ denna och ta antingen vägen eller den blåmärkta leden tillbaka till parkeringen.

Josefinelust – Josefinelustgrottan – Svårighetsgrad: Medel. Avstånd: 700 meter

Parkera bilen vid Josefinelust. Följ den gulmärkta leden norrut. När ni kommer fram till den blå leden så gå gärna en bit till vänster där ni kan hitta en otrolig vacker utsiktspunkt. Gå sedan tillbaka till den gula leden. Här leder en gammal stentrappa från 1800-talet som är nyrenoverad ner till Josefinelustmalen. Tänk på att vid blött väder kan det vara olämpligt att ta sig ner. Nere vid malen kan ni gå till vänster och leta efter Fredrik den VII´s grotta. Denna har använts flitigt ända sedan stenåldern. Nere vid malen kan ni även hitta en grotta direkt till höger, Josefinelustgrottan. Här har man hittat flintredskap från jägarstenåldern. Om ni går upp för ståltrappan till höger och ner på andra sidan avsatsen så kommer ni till mindre Josefinelustgrottan.

Barakullen – Svårighetsgrad: Medel

Parkera bilen vid Ransvik och följ den rödmärkta stigen österut. Stigen leder genom bokskogen som förr användes för att föda upp svinen inför vintern, bokollon är feta och näringsrika. För att komma ut på Barakullen får man ta en stig till höger. Vid klart väder kan man se långt söderut över sundet. Fortsätt på den röda stigen ner till vakten och ta höger genom bostadsområdet. Här leder en stig nere vid vattnet från Solvik tillbaka till Ransvik.

Mölle-Ransvik-Josefinelust-Mölle– Svårighetsgrad: Medel

Ett tips på vandring är att ni kan ta er till Mölle, med buss eller cykel. Följ stigen från Solvik längs med kusten till Ransvik. Här passerar ni det gamla stenbrottsområdet och ser krattskog i sluttningen. Från Ransvik går ni vägen upp och kan sedan svänga höger in på röd led för att sedan fortsätta in till vänster på gulmarkerad stig mot Josefinelust. Stigen går genom bokskog som tidigare gav mat åt svinen, då de på höstkanten kunde äta sig feta på bokollon inför vintern. Ni kommer fram till parkeringen vid Josefinelust och kullen som kallas Skallebacken. Här berättas att man förr hade offentliga avrättningar, idag finns här bord och stockar man kan använda för sin picknick. (Eldning och grillning är förbjudet.) Fortsätt sedan på den gula stigen ner till Josefinelustmalen, här finns grottor man kan titta på och även fina utsiktspunkter. För att komma tillbaka får ni gå uppför stentrappan och stigen till vägen igen. Följ sedan vägen ner mot Mölle. Ni kommer att passera Italienska vägens utsiktsplats med en vacker vy över södra kusten mot Mölle – Helsingborg och Helsingör.