Välkommen in för att ta dig ut!

Kullagårdens Wärdshus i Mölle

först i Sverige om att få Diplom som hållbar samarbetspartner på Kullaberg, nordvästra Skåne.

Höganäs kommun – 2021-12-02 Kullabergs naturreservat, Länsstyrelsen Skåne meddelade idag på Höganäs kommuns nätverksträff för företag att Kullagårdens Wärdshus i Mölle, som första företag i Sverige får Diplom som en hållbar samarbetspartner av Kullaberg genom ”European Charter for Sustainable Tourism” av EUROPARC Federation.

Nationalparker, naturreservat och andra skyddade naturområden är ofta den främsta besöksanledningen i regioner med storslagen natur. Genom olika program och certifiering försöker den europeiska organisationen: EUROPARC uppmuntra och stödja de insatser som görs av naturskyddade områden till att bli hållbara turismdestinationer och samarbeta med företag och researrangörer inom definitionen för en hållbar turism. Syftet är att samtliga parter arbetar hållbart i ett långsiktigt perspektiv samt stödja skyddet av regionens natur- och kulturarv.

EUROPARC har certifierat 160 skyddade områden i 20 länder över hela Europa. De flesta ligger i södra Europa där massturismen blivit ett faktum. Kullabergs naturreservat är det första skyddade området i Sverige som 2017 fick certifieringen som hållbar turismdestination.  ”Under Coronapandemin ser vi en stor ökad efterfrågan från inhemsk turism som är väldigt centrerad under sommaren, vilket gör att vi måste säkerställa att djur, natur och kulturfynd i landskapet skyddas under högsäsongen samt att naturupplevelsen bibehålls trots ökad belastning på naturen” berättar Elena Bazhenova på Länsstyrelsen, ansvarig för diplomering av företag inom EUROPARCs arbete på Kullabergs naturreservat. 

Diplomeringen av Kullagårdens Wärdshus grundar sig i att de som verksam hotell- och restauranganläggning satsar på ett hållbarhetsarbete i en långsiktig konkret aktivitetsplan. Malin och Petter Sandström som sedan 2019 driver Kullagårdens Wärdshus har tillsammans med sin personal, på ett strukturerat sätt skapat väl specificerade och mätbara mål inom både miljö, social och ekonomisk hållbarhet för tre år framåt i tiden.  Det övergripande målet är att medverka till att skydda det rika växt- och djurlivet på Kullaberg genom ett nära samarbete med Länsstyrelsen samt öka tillgängligheten för besökande gäster året om för att få en jämnare fördelning av den ökande inhemska efterfrågan som skett efter Corona pandemin.   

”Vi är både glada och stolta för denna fina utmärkelse, då hållbarhet utgör plattformen i vårt arbete och det viktigaste av våra sju värdeord” säger Malin. ”Att vara med och bidra till en hållbar miljö är en självklarhet för oss som ligger mitt i ett av Sveriges vackraste naturreservat. Genom noggrann källsortering, påfyllbara hygienartiklar, välplanerade säsongsanpassade veckomenyer för att minimera svinn och ta vara på råvarorna på bästa sätt är några exempel. För att minska på plast- och glasflaskor bjuder vi våra gäster på kolsyrat och stilla vatten, alltid iskallt och fräscht i vackra glaskaraffer.  Hållbarhet för oss innebär också att vår personal trivs, har trygga arbetsvillkor och känner sig delaktiga i ett långsiktigt hållbart samarbete. Vi vill också vara med och bidra till en hållbar Kullabygd i lokala nätverk samt arbeta för en hållbar turism året runt. Vi gynnar lokala leverantörer så långt vi kan och samarbetar med bland annat, Conditori Öresund för bröd, frukostfrallor och småkakor, Per i Viken för fantastisk korv, Kullasparris för grönsaker och Kullabergs Vingård för både utsökt rosévin och vita viner, Höganäs bryggeri för gott lokalt öl samt olika lokala aktivitetsarrangörer som Kullabergs Islandshästar, Upplev Kullaberg och Kullabergsguiderna dessutom lokala konstnärer som Helena Staffas och Gordon Skalleberg med flera”.