Våren är barnkammartid i naturen – överallt föds ungar. Så just nu är det en extra känslig tid för djuren behöver frid och ro att föda sina ungar. Det räcker med ett ögonblicks ouppmärksamhet för att förstöra en fågelhäckning till exempel. Därför är det beträdnadsförbud på flera ställen i våra naturreservat under perioden 1 mars-15 juli.
Bästa barnkammaren
Betesmarken är bästa barnkammaren för många olika djur. Träd och buskar, tuvor och stenar ger skydd mot väder, vind och rovdjur. För oss som besökare är det en härlig tid! Men det finns några saker att tänka på:
- Var uppmärksam på skyltning om beträdnadsförbud.
- Håll avstånd till djuren i beteshagen.
- Har du hund med dig, gå hellre runt hagen än genom den, om det är möjligt.
- Tänk på att i de flesta naturreservat ska hunden alltid hållas kopplad, året om.
Djur du kan få syn på i betesmarker
Törnskatan bygger sitt bo i en buske på någon meters höjd. Helst en taggig, som slån, ros eller hagtorn. Som det kan finnas gott om i betesmarker, eftersom de ratas av betesdjuren. Från buskens topp spanar fågeln efter byten; stora insekter som skalbaggar, humlor, bin och vårtbitare. Vid god jaktlycka spetsas bytena på buskens taggar, och sparas till sämre dagar.
De bästa törnskatereviren har blommande växter av olika arter (attraherar pollinatörer), fläckar med bar jord (där insekter värmer upp sig under kall väderlek) samt omväxlande hög och låg grässvål.
Fältpiplärkan håller sig på marken. Gärna den sandiga betesmarken. Det är viktigt att det finns öppna sandytor i vegetationen, och det ordnar kornas tramp.
Helst äter fältpiplärkan insekter och spindlar som de springande snappar från marken, men de äter också gräsfrön. Boet placeras i grästuvor direkt på marken, och det är ganska vanligt att rovdjur hittar det.
Insekter ❤️ betesmark
Även många insekter har sitt (familje)liv i betesmarken. Solitärbin bor i blottad jord längs djurstigarna. Gräshumlan bygger sitt bo ovanför markytan. Det är litet, med bara några tiotal arbetare, som snabbt lagar det med avbitna grässtrån om det skulle råka gå sönder.
Många fjärilar älskar torra, varma, blommande betesmarker. Mindre blåvinge lägger sina ägg i getväppling, där larverna sedan äter av blommor och fruktämnen. Svartfläckig blåvinge föredrar backtimjan. En del blåvingefjärilar lurar myror att adoptera deras larver. En vanlig adoptivförälder-art är gul tuvmyra. Myrboet ser ut som en delvis gräsklädd tuva på betesmarken. Det är här fjärilslarven växer upp, förpuppas och sedan lämnar sitt myrsällskap som nybildad fjäril.