Välkommen in för att ta dig ut!

Kullabergs naturreservat.
Välkommen hit för att ta dig ut

Nyheter

Ungdomar bakom lövhög

Lönnmord på Kullaberg

På uppdrag av naturvårdsenheten på Kullaberg gav sig en liten men bestämd skara av från Josefinelust utrustade med arbetshandskar, säckar och en del specialverktyg för

Läs mer »
Mölle mosse

Restaurering av våtmarker

I vinter ska Länsstyrelsen öka mängden vatten i våtmarkerna Mölle mosse, Håkulls mosse och Per Linds mosse. Större våtmarker ger bättre livsmiljöer för många växt-

Läs mer »

Öppettider på naturum Kullaberg 2023

1 mars – 31 mars: tis-sön kl. 11-16 (Stängt måndagar)

1 april – 30 juni: alla dagar kl. 11-16 (stängt midsommarafton)

1 juli – 31 aug:  alla dagar kl. 10-17.30

1 sep – 5 nov: alla dagar kl. 11-16

6 nov – 26 nov: tis-sön kl. 11-15 (Stängt måndagar)

27 nov – 31 december: stängt

KULLABERG FÅR STÖRRE VÅTMARKER OCH MER DJUR- OCH VÄXTLIV

I vinter ska Länsstyrelsen öka mängden vatten i våtmarkerna Mölle mosse, Håkulls mosse och Per Linds mosse. Större våtmarker ger bättre livsmiljöer för många växt- och djurarter på Kullaberg.

Skåne är idag betydligt torrare än för 150 år sedan, uppåt 90 procent av våtmarksarealerna i slättbygderna har försvunnit. Kullaberg är i sig självt ett relativt torrt område med låg nederbörd, få vattensamlingar, våtmarker och bäckar.

  • Det finns flera vinster med att utöka våtmarkerna på Kullaberg. Mossarna hyser en mängd olika växt- och djurarter, som grodor, trollsländor och andra insekter. De fungerar även som rast- och födo­söksplats för många fåglar. Våtmarkerna har en vat­tenhållande funktion som jämnar ut vattenflödena vid kraftiga regn. En väl fungerande våtmark renar dessutom vattnet och är en effektiv kolsänka, berättar Pernilla Olsson, naturvårdsförvaltare på Kullaberg.

I höst höjs medelvattennivån i Mölle mosse, Håkulls mosse och Per Lind mosse med mellan två och fyra decimeter. Diken som leder bort vatten täpps igen och stigar flyttas bort från vattenytan där det behövs. Arbetena med dikena inleds tidigast i slutet av november.

  • Det här innebär att besökare får lite större våtmarker att njuta av. Länsstyrelsen kommer framöver att låta våtmarkerna utvecklas naturligt, men tar bort igenväxning av träd och buskar när vi har möjlighet. På sikt vill vi gynna de arter som är naturliga för regionen, säger Pernilla Olsson.

 

Vi har nu planterat ädellövskog där vi tidigare avverkat gran och lärk, inom det blåstreckade området. Vi har planterat avenbok, ek, fågelbär, lind och skogslönn.

Ett flertal skogsåtgärder kommer fortsätta under vinterhalvåret 2022-23. Det ligger kvar grov sten på vissa stigar för att minimera risken att timmerbilarna kör sönder dessa stigar i vinter. Planen är att återställa stigarna och lägga på ett finare material så snart som timmerbilarna har kört ut det virke vi avverkar i vinter.

Parkeringsinformation i Kullabergs Naturreservat.

Parkering får endast ske på markerade P-platser

  • Personbil klass I omfattar bilar som är försedda med högst 8 sittplatser utöver förarplatsen.
  • Personbil klass II omfattar personbil med ett karosseri som är inrett som bostadsutrymme. Husbil innefattas i denna beteckning (vissa äldre husbilar kan vara klassade som lastbil enligt tidigare regler).
  • Släpkärra är den beteckning som innefattar begreppet husvagn. 

Nedan kan du se var parkeringsplatser för husbil och husvagn finns. Tre platser på västra Kullaberg och två platser på östra Kullaberg.

Det är inte tillåtet att parkera husbil eller husvagn på den yttre stora parkeringen.

Observera att det endast finns plats för två husbilar i Björkeröd och fem på Himmelstorps nedre parkering.

Det är inte tillåtet att parkera husbilen eller husvagnen mellan kl. 22:00 och 06:00 överhuvudtaget.

 

Se våra aktiviteter på Facebook

nedladdning

Vi finns på Instagram  naturumkullaberg

Naturum Kullaberg är ett besökscenter vid Kullens fyr längst ut på spetsen mot norra inloppet till Öresund.

Kullaberg – så totalt annorlunda än den vanliga bilden av Skåne. Vilt, vackert, vidunderligt med hisnande branter och vida vyer över Öresund och Kattegatt. Här upplever du ett helt unikt växt- och djurliv – allt förklarat och satt i sitt sammanhang på besökscentret naturum Kullaberg längst ut på halvön vid Kullens fyr.

Naturum ägs av Naturvårdsverket och förvaltas av Länsstyrelsen Skåne.

Djupadal med båt Kullaberg

Vilka fåglar finns på Kullaberg just nu

Om du klickar på länken så kommer du till Artportalen där de senaste fågelfynden presenteras.

Här rapporterar fågelskådare in vad de ser på Kullaberg.

 

Stor grön hackspett, gröngöling

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.